Ugrás a tartalomra

Ülésezett a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum

Társszervezetek

Ülésezett a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum

Június 27én-én a második negyedéves ülését tartotta a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum.

 

Az ülésen a Honvédelmi Minisztériumot dr. Czermann János stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, a Honvéd Vezérkart Berec Zoltán dandártábornok képviselte. Az ülésen Almási-Rab László alezredes MH Honvédelmi Nevelési Főosztály, főosztályvezetője elnökölt.

A munkavállalói oldal ügyvivője Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke volt, szakszervezetünket Varga István elnök és Balogh Tünde alelnök képviselték.

 

Az ülés kezdetén a helyettes államtitkári köszöntőt követően a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete által feltett napirend előtti kérdések megválaszolására került sor.

 

Az általunk feltett napirend előtti kérdések között többek között az első félévi ülésen elhangzott idei béremelésről, az újraszámolt munkajogi idők miatti jubileumi jutalmak kifizetéséről, a jövő évi költségvetés kapcsán a tervezett béremelés mértékéről illetve az utazási költségtérítés emeléséről szóltak.

A válaszadás során elhangzott a béremelés és a jubileumi jutalom kifizetésének kérdése felső vezetői döntésre vár, melyre vélhetően a jövő évi költségvetési terv elfogadását követően kerülhet sor. A költségvetés tervezése során a tárca számolt a honvédelmi alkalmazottak illetményfejélesztésével, ugyanakkor nem szerepel a tervek között az utazási költségtérítés emelése.

“A honvédelmi alkalmazottak Haj. törvénnyel felvázolt életpályája fejlesztésének lehetőségei” napirendi pont előadója Dr. Tamás Nóra százados, a HM Humánpolitikai Főosztály Polgári Jogviszonyok Osztály kiemelt főtisztje volt. A Haj. törvény 4,5 év során lényegében betöltötte szerepét, ugyanakkor olyan nagymértékű változások következtek be a nemzetgazdaságban, a munkaerőpiacon továbbá hazánk biztonsági környezetében, amelyek indokolják a törvény felülvizsgálatát, fejlesztését. Mindezek mellett továbbra is fennáll a tárca elköteleződése a honvédelmi alkalmazottak jövedelmi pozíciója megőrzésére, illetve további fejlesztésére. Jelenleg zajlik a módosítási irányok kialakítása, így konkrétumokról jelen állás szerint nem tudott beszámolni.

A HODOSZ részéről jeleztük, hogy mielőbbi tájékoztatásra van szükség a honvédelmi alkalmazottak körében meglévő nagyfokú feszültség csillapítására, illetve a vadabbnál vadabb (ál)hírek kezelésére. Emlékeztettünk a Haj. törvény bevezetésekor érzékelhető jelentős ellenállásra, a korrekt tájékoztatásban vállalt szerepünkre. A HODOSZ készen áll a tervezett módosítások szakértői egyeztetések keretében történő előkészítésben való konstruktív együttműködésre.

Created & Hosted by NETKEY