Ugrás a tartalomra

ÜLÉSEZETT A HONVÉDELMI ÉRDEKEGYEZTETŐ FÓRUM

Társszervezetek

ÜLÉSEZETT A HONVÉDELMI ÉRDEKEGYEZTETŐ FÓRUM

2019. július 16-án került sor a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum második féléves ülésére. A Fórumot Dr. Molnár Ferenc ezredes, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője vezette, a minisztériumot Erdélyi Lajos a HM humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára képviselte, a HODOSZ részéről Varga István elnök volt jelen.

Napirend előtt Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke, mint a munkavállalói oldal ügyvivője három témában fogalmazott meg javaslatot, illetve kérdést. Az Országgyűlés által elfogadott 2020 évi költségvetés kapcsán javasoljuk, hogy folytatódjanak a következő évről szóló bértárgyalások. A tárca nincs abban a helyzetben, hogy megkezdődjenek az egyeztetések, a második féléves jogalkotási programban szerepel a Hjt. módosítása, ezt követően az ősszel folytatódhatnak a tárgyalások –hangzott el a minisztériumi válaszban. Kérdést tettünk fel a 2019 évi lakáscélú pénzintézeti támogatásról, az igénylések benyújtásának lehetőségéről. A válaszban elhangzott: a támogatást pályázat alapján nyújtja a tárca, ennek forrása rendelkezésre áll, a pályázatra vonatkozó intézkedés rövidesen kiadásra kerül. A HODOSZ részéről kértük, hogy a II. féléves ülésről elhalasztott, a HM gazdasági társaságok munkavállalói három éves béremelési programjáról szóló tájékoztató egészüljön ki egy általános hadiipari fejlesztésről szóló ismertetéssel. A Fórum javaslatunkat befogadta.

Győri Péter Pál ezredes a HM Humánpolitikai Főosztály főosztályvezetője a Zrínyi 2026 Program személyi állományt érintő hatásairól adott tájékoztatást, melynek során külön szólt az év elején életbe lépő Haj. törvényről. Ennek eredményeként az idei évben átlagosan 20 %-al növekedtek az illetmények, melyek további 5-5-5%-al emelkednek az elkövetkező három évben. Az új jogállást az érintettek több mint 99%-a vállalta, ami egyértelmű siker. A szakszervezetünkhöz beérkező véleményeket továbbítva elmondtuk, hogy a honvédelmi alkalmazottak pozitívan fogadták a változásokat. Egyben jeleztük, hogy az elért kereseti pozíció megtartásához illetve emeléséhez vélhetően további források felkutatása szükséges.
Rávai Attila ezredes a HM Hatósági Főosztály, Munkavédelmi és Sugárvédelmi Hatósági Osztály osztályvezetője aktuális munkavédelmi kérdésekről adott tájékoztatást. Ebben, többek között felvázolta a HM-MH dezintegráció tapasztalatait, a munkavédelmi körülményeket, a munkavédelmi szabályozás helyzetét és a munkavédelmi képviselők választásának tapasztalatait. Kérdésre válaszolva elmondta a megválasztott munkavédelmi képviselők 16 órás munkáltató által kötelező képzését megtervezték, ennek végrehajtására ősszel kerül sor.

Kun Szabó István vezérőrnagy az MH Egészségügyi Központ parancsnokának tájékoztatója az egészségügyi ellátás helyzetéről, valamint az Egészséges Budapest Programban (EBP) rejlő lehetőségekről szólt. Az Egészségügyi Központ úgy a fekvőbeteg szakellátásban, mint a krónikus és rehabilitációs ellátások esetében is az országos átlagot meghaladó mutatókkal rendelkezik. A sürgősségi osztály működését nagymértékben befolyásolja, hogy „a Honvédkórház az egyetlen valódi egykapus sürgősségi centrumként működő kórház, ahol minden típusú betegséggel fogadni tudják a betegeket”. Az osztály tereinek 2007-ben történt kialakítása napi 65 beteg ellátására lett megtervezve. Ez a szám folyamatosan emelkedik, 2019-ben várhatóan napi 150 beteg jelentkezik ellátásra. Az EBP kapcsán olyan eszközbeszerzések valósultak (3,7 mdFt.) és valósulhatnak meg, amellyel biztosított a szakmai fejlődés. A centrumkórházi szerep kialakítása során a telephelyek összevonásával egy 1600 ágyas tömbkórházi működés feltételei teremtődnek meg. Az építkezés évei alatt rendkívüli erőfeszítések várnak a Központ dolgozóira, de a nehéz helyzetek kezelése és megoldása erősítheti a csapatszellemet, ami adott esetben kedvezően hathat a működésre is.

A HÉF következő ülésére a tervek szerint szeptember hónapban kerül sor.
Created & Hosted by NETKEY