Ugrás a tartalomra

ÜLÉSEZETT A HONVÉDELMI ÉRDEKEGYEZTETŐ FÓRUM

Társszervezetek

ÜLÉSEZETT A HONVÉDELMI ÉRDEKEGYEZTETŐ FÓRUM

2015. február 19-én megtartotta a HÉF az első negyedévre tervezett ülését. Az ülés levezető elnöke Dr. Kádár Pál dandártábornok HM TKF főosztályvezető volt. A munkáltatói oldalon a HM képviseletében Kun Szabó István vezérőrnagy HM TKHÁT, a Honvéd Vezérkar főnök képviseletében Zsiga Tamás ezredes HVK SZCSF csoportfőnök helyettes vett részt az ülésen. A HODOSZ-t Dr. Zsiga Imre elnök képviselte a fórumon.

Az ülés első napirendje keretében Jelen Gábor ezredes a HM Vagyonfelügyeleti Főosztály főosztályvezető helyettese ismertette a honvédségi gazdasági társaságok munkavállalóinak bér- és jövedelmi helyzetét. Elmondta, hogy 2015-ben a honvédelmi miniszter tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaságok közül a HM Arcom-nál és a HM Arzenál Zrt-nél valósul meg 5 %-os kereset fejlesztés. A HM Arzenál Zrt. esetében a bértömeg növelhető a 2014. évi tényadatokhoz viszonyítva 5 %-kal, amely lehetőséget ad a társaságnál arra, hogy differenciált, a hiányszakmákat és a munkaerő kvalifikáltságát preferáló keresetemelés legyen megvalósítható.

A második napirend során Szabó István vezérőrnagy az MH Egészségügyi Központ parancsnoka adott tájékoztatást az állami egészségügyi intézmények átalakításának várható hatásairól az általa vezetett intézmény vonatkozásában. Ismeretei szerint a tervezett egészségügyi átalakítás jelentősebb feladatnövekedést nem okoz a Honvédkórháznak, a szakmai infrastruktúra  átalakítása  nem szükséges.

A további napirendek keretében tárgyalásra kerültek a honvédségi közalkalmazottak 2015. évi bérkompenzációjának tapasztalatai, valamint a 2015. évi bér- és béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos megállapodás helyzete. Nagy Zoltán a HM VGH főigazgatója elmondta,  hogy eddig a közalkalmazottak közel 60 %-a igényelt bérkompenzációt, de ez a szám március 15-ig – az igénylési határidő végéig – még növekedhet. Dr. Zsiga Imre rámutatott a közalkalmazottak rendkívül alacsony, nettó 110.000.- Ft körüli átlagbérére, amely a szakszervezet véleménye szerint tarthatatlan. Szorgalmazta, hogy a honvédségi közalkalmazottak a katonák illetmény fejlesztésével párhuzamosan legalább átlagosan 10 %-os illetményfejlesztésben részesüljenek még ebben az évben. Ez a fejlesztés a HODOSZ elnöke szerint már nem is bér-, hanem létkérdés! A béren kívüli juttatásokkal kapcsolatosan kezdeményezte a közalkalmazotti ruházati illetmény, illetve az EMC kártya-juttatás emelését.

Az ülés utolsó napirendje keretében Siposs Ernő Péter dandártábornok HVK HTCSF csoportfőnök adott tájékoztatást a közelmúltban megvalósult szervezeti átalakításokról, továbbá az idei évre tervezett szervezési feladatokról.
Created & Hosted by NETKEY