Ugrás a tartalomra

ÚJ KÖZIGAZGATÁSI ÁLLAMTITKÁR

Társszervezetek

ÚJ KÖZIGAZGATÁSI ÁLLAMTITKÁR

A honvédelmi miniszter bemutatta az új közigazgatási államtitkárt
Vezetői értekezletet tartott a Honvédelmi Minisztériumban dr. Simicskó István szeptember 15-én. A miniszter bemutatta a tárca és a honvédség vezetőinek az új közigazgatási államtitkárt, dr. Firicz Lászlót.
Vezetői értekezleten mutatta be csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában Simicskó István a tárca új közigazgatási államtitkárát. Firicz László szeptember 15-tel vette át hivatalát, az előző időszakban a minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott. „A Magyar Honvédség tényleges megújulásának időszakába léptünk” – fogalmazott Simicskó István. A kormánygarancia, amelynek értelmében évente a GDP 0,1 százalékával nő a védelmi költségvetés, tervezhetőséget, világos és kiszámítható helyzetet teremtett. Az értékteremtő munkához új szervezeti struktúrára és az ezzel járó személyi változásokra volt szükség, ennek jegyében került posztjára az új közigazgatási államtitkár, aki előző tisztségében már bizonyított – mondta a honvédelmi miniszter.
Simicskó István röviden szót ejtett az elmúlt évről és az előttünk álló időszak fontos feladatairól is. Mint mondta, a honvédelmi törvény alapján hazánk biztonsága három fő pilléren nyugszik: a Magyar Honvédségen, a szövetségesek erején és az állampolgárok áldozatkészségén. Ezek kölcsönhatásban állnak egymással, és a jövőben mindhárom pillért erősíteni kell. A kijelölt utak és elképzelések adottak: ilyen például a honvédelmi nevelés erősítése vagy a tartalékos rendszer területvédelmi elven történő kiépítése, amely január 1-től indul.
Mint a honvédelmi miniszter elmondta, a migrációs válság tartós feladatokat ró a honvédségre, számolni kell vele, hogy az ezzel összefüggő kötelezettségek végrehajtása elhúzódik. A jelenleg a világra jellemző biztonsági helyzet fényében kiemelten fontos egy európai hadsereg felállítása, ebben a V4-ek vonatkozásában Magyarország már megtette az első lépéseket. Bízunk benne, hogy a transzatlanti kapcsolatok is erősek maradnak, de az európaiaknak is többet kell tenniük a védelem érdekében – szögezte le Simicskó István.
Az előttünk álló tíz év rendkívül jelentős időszak lesz: ennek során olyan honvédelmi és haderő-fejlesztési program indul be, amely érzékelhető lesz a társadalom számára is mind arculati elemeiben, mind üzeneteiben. A tárca már ezen dolgozik: Simicskó István példaként említette többek között az MH Katonai Rendészeti Központ felállítását, a katonai titkosszolgálat megerősítését, az új attaséhivatalok létesítését, a védelmi ipar stratégiai ágazattá tételét. Mint fogalmazott, fejlesztések előtt állunk a helikopteres képességek és a légi szállítóképesség területén is. A feladatok sikeres végrehajtásához további együttműködésre és eredményes munkára kért mindenkit.
A vezetői értekezleten a minisztérium és a honvédség vezetői vettek részt. Jelen volt – mások mellett – Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök és helyettese, dr. Orosz Zoltán altábornagy, dr. Siklósi Péter védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár, Kovács József altábornagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója és Simon Attila ezredes, kabinetfőnök is.
Fotó: Dévényi Veronika
Forrás: www.honvedelem.hu
Created & Hosted by NETKEY