Ugrás a tartalomra

ÚJ ÉV, ÚJ SZABÁLYOK

Társszervezetek

ÚJ ÉV, ÚJ SZABÁLYOK

Az új esztendő beköszöntével életbe lépett a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló 2018. évi CXIV. törvény, mellyel egy új jogviszony, a honvédelmi alkalmazotti státusz került bevezetésre.

Ehhez kapcsolódóan megjelent a 21/2018. (XII. 28.) HM rendelet a honvédelmi alkalmazottak jogállásával összefüggő kérdésekről.

Az új jogviszony tartalmáról, a kötelezettségekről valamint a honvédelmi alkalmazottakat kedvezően érintő változásokról az elmúlt időszakban több forrásból értesülhettek az érintettek. Így Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter december elején írt személyre szóló tájékoztató leveléből, a HODOSZ vezetői által több katonai szervezetnél és intézménynél megtartott ismertetőből, és napjainkban Győri Péter Pál ezredes, a HM humánpolitikai főosztály megbízott főosztályvezetője által jegyzett több oldalas információiból.

Az új jogszabály megismerési folyamata során egyre több kérdésre kaphattunk választ, és természetesen újabb és újabb kérdések merülnek fel. Ezeket továbbra is várjuk, a kérdéseket és észrevételeket jogsegélyszolgálatunk vezetője által, valamint a tájékoztató előadásaink során ismereteink szerint megválaszoljuk.

Más téma: hosszas egyeztetéseket követően a Versenyszféra Konzultációs Fórumán megszületett a „minimális bérekről” a 2019-2020-as évekre szóló megállapodás. A jövő évre vonatkozóan ez kihirdetésre került a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum 2019. évi megállapításáról szóló 324/2018. (XII. 30.) Korm. rendeletben.

Végezetül egy HM utasításra hívjuk fel a figyelmet, amely 46/2018. (XII. 19.) számon jelent meg a 2019. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről.
Created & Hosted by NETKEY