Ugrás a tartalomra

Továbbra is az ember áll a középpontban

Társszervezetek

Továbbra is az ember áll a középpontban

Aláírta a megállapodást a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum a jövő évi, elsősorban illetményen kívüli juttatásokról. A részletekről Benkő Tibor honvédelmi miniszter számolt be december 3-án, Budapesten.

A honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség személyi állományának 2021-re vonatkozó, illetményen kívüli juttatásokról szóló megállapodást írt alá Benkő Tibor honvédelmi miniszter és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum. Az eseményen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetét Varga István elnök, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségét pedig Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, elnök képviselte.

2021 kaf.

Az aláírás alkalmából Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta: 2020-ban mindkét fél, az érdekképviseletek és a munkaadó egyaránt tartotta magát az előző évben aláírt megállapodáshoz. A honvédelmi tárca a saját munkavállalói és a Magyar Honvédség teljes állománya felé minden vállalását teljesítette az idei évben, amely az illetményekre és a béren kívüli juttatásokra vonatkozott. Hangsúlyozta, hogy minden ilyen vállalás középpontjában továbbra is az ember, a katona áll. „A kormány elkötelezett mind a katonák, mind a honvédelmi alkalmazottak, mind a nyugállományúak irányába. Ez a teljeskörű együttműködés biztosítja azt, hogy még eredményesebbek legyünk a jövőben” – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

2021 kaf.

A tárcavezető a mostani megállapodás kapcsán kiemelte: a béren kívüli juttatások tekintetében semmilyen visszalépés nem lesz az idei évhez képest, sőt, vannak olyan területek, amelyeket a tárca fejleszteni kíván. Ilyen a kormány idősügyi politikájához illeszkedő Obsitos program, amelyet a nyugállományú katonák számára dolgoztak ki. Új elemként említette a gyermekek születése utáni támogatás változását. Ennek összege 2021-ben gyermekenként bruttó 200 000 forint lesz.

Az illetményemelésekről elmondta: jelenleg is zajlik a honvédelmi alkalmazottak tavaly meghirdetett 35 százalékos bérfejlesztése, amelynek első lépésében 20 százalékos fejlesztést hajtottak végre, évente pedig 5-5 százalékkal növelik azt. Előkészítés alatt áll az a bérfejlesztési terv is, amely az egészségügyben dolgozó honvédelmi alkalmazottak és katonák illetményére vonatkozik.

A tárca és a szakszervezetek közös munkájáról Benkő Tibor úgy nyilatkozott: ez a megállapodás jól tükrözi azt, hogy az együttműködés töretlen. „A jövőben is számítunk mindenkinek a munkájára, továbbra is arra törekszünk, hogy legyenek olyan juttatások, amelyekkel hozzá tudunk járulni a katonacsaládok jobb életminőségéhez.”

2021 kaf.

A dokumentum aláírásakor Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke is eredményes együttműködésről beszélt. Mint mondta, a mostani megállapodás – amely a tavalyi eredményeinek kiterjesztése – bizonyítja az érdekképviseletek és a honvédelmi tárca együttműködésének sikerét. „Szeretnénk szakmai alapon továbbra is segíteni a Honvédelmi Minisztérium munkáját, hogy így tudjuk ellátni az állomány érdekképviseletét, érdekvédelmét” – mondta.

Az eseményen részt vett dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Szabó István honvédelmi államtitkár, dr. Ruszin Romulusz, humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

2021 kaf.

Forrás:honvedelem.hu

Szöveg: Révész Béla| Fotó: Kertész László

Created & Hosted by NETKEY