Ugrás a tartalomra

TISZTAVATÁS

Társszervezetek

TISZTAVATÁS

„Isten éltesse Magyarországot, Isten éltesse katonáinkat!”
 „Önök Magyarország védelmére esküsznek ma fel. Ez a hazaszeretet megvallása egyrészt nemzetük, másrészt saját lelkiismeretük előtt” – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter az Országház előtt augusztus 20-án, vasárnap, a Szent István napján tartott állami ünnepségen, ahol kilencvenkét honvéd tisztjelölt tette le az esküt.

Magyarország lobogójának felvonása után a honvéd tisztjelöltek esküjével és avatásával kezdődött meg a Kossuth téren az augusztus 20-ai ünnepi programsorozat. Immár hagyomány, hogy a felsőfokú tanulmányaikat befejezett honvéd tisztjelöltek a nemzet főterén teszik le az esküt, melyben vállalják, hogy Magyarországot és a magyar embereket akár az életük árán is megvédik. Idén kilencvenkét tisztet avattak Szent István király ünnepén.

Az eseményen - amelyen részt vett dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök is - dr. Simicskó István köszöntötte a tisztjelölteket. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: az államalapítás ünnepe egyben az István királytól kapott hitünk ünnepe is, s ezt a hitet minden körülmények között meg kell tartanunk. A tárcavezető rámutatott: István király fiához írt intelmeiben az első három a hitről szól, a negyedik pedig azokról a vitézekről, akik a hazát védelmezik. „Önök Magyarország védelmére esküsznek ma fel. Ez a hazaszeretet megvallása egyrészt nemzetük, másrészt saját lelkiismeretük előtt. Amíg vannak ilyen fiatalok, akik az esküjükben foglaltak szerint hazájukat életük árán is megvédik, addig van nemzeti jövőnk” – fogalmazott a miniszter.



Dr. Simicskó István kiemelte: ha azt akarjuk, hogy gyermekeink és unokáink Magyarországon magyarként éljenek, minden rendelkezésre álló eszközzel meg kell védenünk határainkat, harcolni a terrorizmussal és az illegális migrációval. Ehhez azonban jól felszerelt honvédség szükségeltetik. Mint mondta, a kormány és a tárca ennek érdekében hirdette meg azt a haderőfejlesztési programot, amelynek eredményeképpen a Magyar Honvédség stabil és ütőképes haderővé válik. „Védelmezzék meg Magyarországot, alázattal és méltósággal szolgálják a magyar emberek biztonságát! Isten éltesse Magyarországot, Isten éltesse katonáinkat!” – zárta beszédét a honvédelmi miniszter.

A tárcavezető köszöntője után a honvéd tisztjelöltek ünnepélyes eskütétele következett, amelyet – a ludovikás hagyományoknak megfelelően – kardrántással erősítettek meg. Az eskü szövegét Áder János köztársasági elnök vette át.

Beszédében az államfő Szent István és Szent László királyokra utalva mutatott rá: még alig három évtized telt el szabadságunk visszaszerzése óta, de a történelem újra tanít bennünket. „Ismét látnunk kell, hogy csak az lehet igazán a miénk, amit képesek vagyunk megvédeni" – mondta Áder János, hozzátéve, hogy a rohamosan változó biztonságpolitikai környezetben mást jelent ma a biztonság és a védelem, mint akár 5-10 évvel ezelőtt. „Ismét meg kell védenünk határainkat, azt a független és szabad országot, amelyet István óta magyarok millióinak áldozata és jelleme formált. Magyar honvédek! Nemzetünk, életünk biztonsága, szabadságunk megvédése: ez az önök hivatása. Magyarország minden polgára ezt várja el önöktől!” – mondta a frissen avatott tiszteknek az államfő. Áder János hangsúlyozta, hogy akárhány év is telt el az államalapítás óta, a hazaszeretet fölött soha nem jár el az idő. „Elég, ha ugyanúgy szeretjük ezt a hazát, ahogy szüleink és azok szülei tették. Határtalanul. Mert a haza minden előtt” – zárta beszédét a köztársasági elnök.


A tisztavatás után a Parlamentnél, a Duna fölött és a folyón légi és vízi parádét láthattak az érdeklődők, amelyen többek között az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS 39 Gripen vadászrepülői, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred három aknamentesítő hajója és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis légi járművei, könnyű- és szállítóhelikopterei vettek részt.
 
Created & Hosted by NETKEY