Ugrás a tartalomra

TANÁCSKOZOTT AZ ELNÖKSÉG

Társszervezetek

TANÁCSKOZOTT AZ ELNÖKSÉG

A HODOSZ elnöksége 2016. szeptember 21-én tartotta soros ülését, amelyen a testület minden tagja, valamint a Felügyelő Bizottság elnöke meghívottként jelen volt. A 2016. évi költségvetés féléves helyzetét áttekintve az elnökség megállapította, hogy a tervezés reális volt, mind a bevételek, mind a kiadások vonatkozásában időarányos a teljesülés.

A továbbiakban a testület meghallgatta Varga István elnök tájékoztatóját annak a pályázatnak előkészületeiről, amelyet Magyarország Kormánya a munkakörülmények javítására, a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztésére, valamint a munkavállalók és munkáltatók munkabiztonsággal és munkaegészségüggyel kapcsolatos célzott tájékoztatása megvalósítása érdekében hirdetett meg. Az elnökség egyhangú szavazattal felhatalmazást adott az elnöknek a pályázati konzorciumi együttműködési megállapodás aláírására.

A III. negyedévi HÉF ülésen történtekről Markovics Tamás alelnök adott tájékoztatást.

Az aktuális kérdések között az elnökség több tagja a közalkalmazott kollégák tarthatatlan helyzetéről adott számot. A fiatal civil – és egyenruhás – állomány, valamint a sok éve, több évtizede az alakulatnál dolgozó közalkalmazottak közötti bérfeszültség ma már szinte elviselhetetlen méreteket ölt! Ugyanakkor mindenki elismeri, hogy a munkahelyek nem nélkülözhetik a régi kollégák szakmai tapasztalatát.  Szintén ebbe a kérdéskörbe tartozó probléma, hogy a határon dolgozók helyettesítése komoly többletterhet ró az alakulatoknál maradó civilekre, miközben a helyettesítési díj kifizetése bizonyos állománytáblás helyekre (közalkalmazottal nem betölthető) való hivatkozással nem történik meg. Általános problémaként tették szóvá az elnökség tagjai, hogy az öregségi nyugdíjba vonulók helyét zárolni kell, új munkaerő nem vehető fel. Nem vitatható, hogy a feladatokat el kell végezni olyan helyzetben is, amikor jelentős létszámú katona a határon tevékenykedik, a hivatásos és szerződéses állomány feltöltöttsége pedig elmarad a kívánatostól. Az elnökség megbízta a HODOSZ vezetőit, hogy a fenti gondokat minden lehetséges fórumon tolmácsolják a védelmi tárca vezetői felé.
Created & Hosted by NETKEY