Ugrás a tartalomra

Támogatta a Honvédelmi és rendészeti bizottság Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy parancsnoki kinevezését

Társszervezetek

Támogatta a Honvédelmi és rendészeti bizottság Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy parancsnoki kinevezését

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága június 1-jén, kedden meghallgatta a Magyar Honvédség parancsnokának jelölt, Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagyot. Az ülésen a tábornok hangsúlyozta: „a feladatom az, hogy elődeim munkáját folytatva a térség meghatározó, ütőképes haderejét építsük tovább.”


Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ülés elején a parancsnokjelöltet bemutatva elmondta: Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy egy kiváló katona, aki hazai és külföldi szolgálatával, tapasztalataival eddig is nagyban hozzájárult a Magyar Honvédség sikereihez. A tárcavezető rámutatott: a vezérőrnagy eddigi pályája során a katonák humán kérdéseivel is sokat foglalkozott, így az oktatás, a képzés, a honvédelmi nevelés, a kadét- és az obsitos rendszer, valamint az önkéntes tartalékos rendszer terén is komoly tapasztalatokkal bír.


Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy bemutatkozásában elmondta: fő feladatának azt tekinti, hogy a megkezdett haderőfejlesztések folytatása mellett a Magyar Honvédség katonáit megfelelően felkészítsék az új haditechnikai eszközök kezelésére. A vezérőrnagy a további céljaival kapcsolatban kiemelte: az egyéni harcászati eszközök és felszerelések továbbfejlesztése mellett fontos, hogy a katonák érezzék, megbecsült tagjai a társadalomnak. „Célom az, hogy a magyar katonák megbecsült és elégedett katonák legyenek továbbra is” – fogalmazott Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy.
A parancsnokjelölt ismertette: a Magyar Honvédség kiberképességeinek továbbfejlesztése mellett a céljai közt szerepel a logisztikai rendszer megújítása, valamint a szervezeti kultúra erősítése és a megtartó erő növelése. A vezérőrnagy rámutatott: a harcoló állomány létszámának növelése mellett a kiképzési rendszert még dinamikusabbá teszik, hogy teljes mértékben képesek legyenek megfelelni a 21. század kihívásainak.


Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy kiemelte: a Magyar Honvédségnek akkor van jövője, ha a társadalom elfogadja és befogadja a katonákat. A parancsnokjelölt szerint a Magyar Honvédség a migránsválság és a koronavírus-járvány elleni küzdelem során is megmutatta, hogy lehet számítani a magyar katonákra.


A Magyar Honvédség parancsnokának jelölt Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy Kósa Lajos bizottsági elnök kérdésére válaszolva elmondta: az elmúlt időszakban végbemenő haderőfejlesztéseknek köszönhetően a Magyar Honvédség a NATO elvárások mellett az ország lakosságának is meg tud felelni. Képes garantálni az ország és polgárainak biztonságát. A tábornok rámutatott: a technikai fejlesztések és a szervezeti átalakítások még vonzóbbá teszik a honvédséget a haza iránt elköteleződni vágyók számára.
A bizottság egyik alelnöke, Vadai Ágnes kérdésére válaszolva a parancsnokjelölt hangsúlyozta: természetesen szeretne összeállítani egy csapatot a Magyar Honvédség Parancsnoksága vezetésében. Ebben a csapatban vezető szerepet szán Sándor Zsolt vezérőrnagynak, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokának is.
A bizottság hat igen, egy nem és két tartózkodás mellett támogatta Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy kinevezését a Magyar Honvédség parancsnoki beosztásába.


Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának ülése ezt követően Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez intézett kérdésekkel folytatódott. A bizottság - a sajtó számára nyílt napirendi pontokban - a NATO irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó műveletekhez történő magyar hozzájárulásról, valamint a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvényjavaslatról kérdezte a tárcavezetőt.


forrás:honvedelem.hu

Created & Hosted by NETKEY