Ugrás a tartalomra

A munka biztonsága

Társszervezetek

A munka biztonsága

„Legyen a biztonság az első!” címmel rendezett a munkahelyi biztonsággal kapcsolatos megbeszélést a Honvédszakszervezet, illetve a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete október 7-én, Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.


A Honvédszakszervezet (Hosz) és a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz) konzorciuma a munkavédelmi és a munkahelyi egészéggel összefüggő, a honvédelmi ágazat területén végzett kutatásra nyert támogatást a munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó tematikus projektek (GINOP-5.3.5-18) keretein belül. Mint elhangzott, a projekt elsődlegesen a megelőzésre, a munkavédelmi tudatosság fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. A program célja az ágazat szereplőivel (a munkáltatóval, a munkavállalókkal, az érdekképviseleti szervezetekkel, a munkavédelmi szakemberekkel) folytatott előzetes egyeztetések alapján a munkavédelmi tudatosság fejlesztése a honvédelem területén, illetve a munkavédelmi ismeretek átadása, annak érdekében, hogy csökkenjen a balesetek, a fokozott expozíciók és foglalkozási megbetegedések száma, illetve az ágazatban ne történjen súlyos munkabaleset.

A munka biztonsága


A projekt elsődleges megvalósítási helyszíne Szolnok, de emellett a kevésbé fejlett magyarországi régiók - Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl - területén valósul meg, ezzel biztosítva az országos lefedettséget. Közvetlen célcsoportja a honvédelmi dolgozók, azaz a honvédelmi ágazatban tevékenykedő hivatásos és szerződéses katonák, honvédelmi alkalmazottak, kormánytisztviselők és tartalékos katonák. Fontos a munkával kapcsolatos kockázatok, jobb megértése, ezek kezelésének előmozdítása és így a negatív hatások megelőzése, hangzott el az előadásokon.
A projekt céljai között szerepel, hogy támogatással és iránymutatással éljen a munkavállalók és a munkáltatók számára egyaránt, ezzel is segítve a praktikus és felhasználóbarát eszközök alkalmazásának elterjedését. A kutatásokból és elemzésekből az eddigieknél pontosabban megtudható, hogy a honvédelem területén mely terhelő és stresszhatások jelentkeznek, de kirajzolódik az állomány szervezeti kultúrával kapcsolatos problémái, elvárásai is.


A kutatások teljes feldolgozása, majd az ebből elkészült dokumentumok publikálása várhatóan 2022 tavaszára történik meg.

Forrás: www.honvedelem.hu
 

Created & Hosted by NETKEY