Ugrás a tartalomra

MÁR KÖZEL HÉTSZÁZ IDŐSOTTHONT FERTŐTLENÍTETTEK A KATONÁK

Társszervezetek

MÁR KÖZEL HÉTSZÁZ IDŐSOTTHONT FERTŐTLENÍTETTEK A KATONÁK

Folyamatosan fertőtlenítik a katonák az ország idősotthonait – mondta az M1 Ma Este című műsorának május 5-ei adásában Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

A Magyar Honvédség járványügyi védekezésben ellátott feladatairól beszélt a közszolgálati televízióban a honvédelmi miniszter kedden este. Benkő Tibor elmondta: a mai napig közel hétszáz idősotthonban végeztek fertőtlenítési munkálatokat a katonák, és még további körülbelül ötszáz hasonló intézmény mentesítése van hátra. A miniszter hozzátette: amíg a koronavírus jelen van, a feladat visszatérő lesz, hiszen ahol felüti a fejét a fertőzés, ott ismét fertőtlenítésre van szükség. A mintegy hétszáz katona a honvédség eszközeivel, felszerelésével, illetve saját mentesítő oldatokkal, fertőtlenítő anyagokkal hajtja végre a munkálatokat.


A kórházparancsnokok mintájára tizennyolc, egyenként kétszáz fő feletti létszámú idősotthonban intézmény parancsnokok teljesítenek szolgálatot. A száznyolc kórházparancsnokból ötvenegyen katonák, és tizenhárom otthonban a kórház parancsnoki feladatok mellett katona tölti be az intézményparancsnoki beosztást – mondta el Benkő Tibor. Kérdésre válaszolva a miniszter kiemelte: akárcsak a kórházakban, a parancsnokok az idősotthonokban sem szólnak bele szakmai kérdésekbe, tevékenységük lényege az intézményvezetők munkájának segítése, az otthonok védelmét, biztonságát szolgáló feladatok koordinálása. Mint a miniszter fogalmazott, a visszajelzések szerint az otthonok lakói szeretettel fogadják a fertőtlenítési munkálatokat végző katonákat.

A műsorban szó esett a Nemzeti Biztonsági Stratégiáról is. Benkő Tibor elmondta: a dokumentum – számos más egyéb téma mellett – a jelenlegihez hasonló járványügyi veszélyhelyzetekre is kitér, hiszen az a cél, hogy az ország mindenféle fenyegetéssel szemben a lehető legnagyobb felkészültséggel rendelkezzen. Bizonyos kockázatok előre láthatók, számos létező kihívást jól ismerünk, ám némelyik egyik napról a másikra keletkezik.

Benkő Tibor szólt arról is, hogy a Magyar Honvédség az ország egyik legnagyobb foglalkoztatójaként továbbra is várja a jelentkezőket. Mint mondta, a jelenlegi helyzetben jól látható: noha a katonáknak számos nehéz feladatban kell helyt állniuk, a haderő kiszámítható életpályát biztosít, ez a stabilitás pedig a fiatalok számára is vonzó. A honvédség kapui nyitva állnak azok előtt is, akik az utóbbi hetekben elveszítették munkájukat. Benkő Tibor hangsúlyozta: aki megfelel az egészségügyi követelményeknek, meg tudja találni számítását katonaként a jelenleg is megújítás alatt álló, 21. századi, korszerű technikai eszközökkel, kiképzési és oktatási rendszerrel rendelkező haderőben.

Az M1 Ma este című műsor május 5-ei adása itt tekinthető meg.

forrás:honvedelem.hu
 

Created & Hosted by NETKEY