Ugrás a tartalomra

MÁJUS ELSEJE!

Társszervezetek

MÁJUS ELSEJE!

A híresztelésekkel ellentétben, azokat cáfolva jelzem, hogy az idei évben is lesz

MÁJUS ELSEJE!

Természetesen nem az előző évtizedek gyakorlata szerint egymás társaságában örvendve, anekdotázva, hanem az elmúlt egy évben sajnos megszokott módon: maszkban, távol egymástól. Ez azonban ne tántorítson el senkit, hogy ilyen körülmények között is megálljon egy kis időre, és emlékezzen a munkás elődökre.

1886. május 1. volt az az időpont, amikor a chicagói munkások szakszervezetei sztrájkba kezdtek a 8 órás munkaidőért. Ez a törekvés az akkori 12-16 órás műszakok mellett szinte megvalósíthatatlannak tűnhetett. A nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás többünk számára már csupán az ismert sláger soraiból ismeretes, és szerencsére mind nagyobb tömegek számára ez a természetes. 

A szakszervezetek – így a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete is – képviselik a dolgozókat a munkáltatóval folytatott tárgyalásokon, munkajogi segítséget, tanácsadást, perképviseletet nyújtanak a szakszervezeti tagoknak. Folyamatosan tolmácsolják a munkavállalói igényeket a munkáltatók felé, a munkavállalók gazdasági-szociális érdekeit érintő kérdésekben.

A COVID járvány közismert egészségügyi és társadalmi negatív hatásai – némely országokban katasztrófák mellett – ráirányították a figyelmet a munkavállalói jogok sérülékenységére is. 

A váratlan és eddig elképzelhetetlen helyzet megmutatta, hogy a kivívott szakszervezeti eredményeket nem elég csak megszerezni, azokat meg is kell tudni tartani. Ehhez elengedhetetlen egy erős, nagyszámú tagot soraiban tudó szakszervezeti mozgalom megtartása, az egységben rejlő erő által. Ehhez merítsetek kitartást szakszervezeti elődeink példájából, csatlakozzatok a szakszervezetekhez ezzel is igazolva megalakulásunktól vallott jelmondatunkat:

EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!

 

Created & Hosted by NETKEY