Ugrás a tartalomra

A magyar katona a világ legjobbjai közé tartozik

Társszervezetek

A magyar katona a világ legjobbjai közé tartozik

A magyar honvéd a világ egyik legjobb katonája – mondta Korom Ferenc vezérőrnagy, Honvéd Vezérkar főnök-jelölt május 14-én, hétfőn a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén, a Képviselői Irodaházban.



A jelölt - aki jelenleg az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka - a meghallgatáson úgy fogalmazott, bár fontos a szövetségi rendszerben betöltött szerep, de a nemzeti érdekek mindent felülírnak, s ez kell, hogy vezérelje a katonai vezetőket, akik nem egyedül, önjáró módon, hanem csapatban kell, hogy dolgozzanak. Hitvallása harmadik pillére a hit a saját munkájában és annak eredményességében. Új beosztásában lehetősége lesz a nemzet haderejének alakulásáról véleményt formálni, s vezetni azt – mutatott rá. A mostani pedig egy fontos időszak, amikor nincs idő várakozni vagy oldalra tekinteni.

Emlékeztetett: éppen idén 170 éves a Magyar Honvédség, s már tart a haderő reformja a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alapján. A program lehetőséget teremt arra, hogy a Magyar Honvédség egy másik dimenzióba lépjen, s így azzá a 21. századi haderővé váljon, amit elvárnak tőle. 



A magyar katonákról szólva kijelentette, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak, akik mindig tettre készek, jól használják a tudásukat és képesek reagálni a váratlanul adódó feladatokra is. Ugyanakkor tisztában van azokkal a kihívásokkal és helyzettel, amivel a katonák küzdenek, és rálátása van a nemzetközi kockázatokra, veszélyekre is. A honvédség fejlesztésének egyik célja éppen az, hogy reagálni tudjon ezekre a kihívásokra. Hozzátette: meglátása szerint pusztán a technikai eszközök modernizációja nem elegendő ehhez, hiszen a kiképzés minősége és a katonák tudása is szükséges ahhoz, hogy a hadsereg sikeres legyen. „Éppen ezért én egy emberközpontú vezetésben hiszek, ahol a magyar katonák képesek az eszközeikkel - a fegyveres védelem mellett -, ha más kihívás fenyegeti az ország lakosságát, akkor őket megsegíteni” – fogalmazott a vezérőrnagy. 

Korom Ferenc szólt arról is, hogy a területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése fontos része a hazafias nevelésnek és megvalósítja a honvédelem ügyének össztársadalmi jellegét. 

A bizottság hat igen szavazat és három tartózkodás mellett támogatta a jelölt kinevezését.

Korom Ferenc vezérőrnagy bemutatkozása az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, illetve nemzetbiztonsági bizottsága előtt.


Fotó: Dévényi Veronika
Forrás: ww.honvedelem.hu
Created & Hosted by NETKEY