Ugrás a tartalomra

KÖZPONTI ÜNNEPSÉG

Társszervezetek

KÖZPONTI ÜNNEPSÉG

"Ez a föld kell legyen gyermekeink, unokáink hazája is, Magyarország közös kincsünk, szülőföldünk, semmivel sem pótolható. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy megvédjük a magyar emberek biztonságát” – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter augusztus 18-án, a tárca központi ünnepségén Budapesten. 



A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartották a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségét államalapításunk ünnepe, augusztus 20. alkalmából pénteken. Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter beszédében úgy fogalmazott: az államalapítás létezésünk fundamentuma, minden magyar közös születésnapi ünnepe. Ugyanakkor a 21. század felerősödő és felgyorsuló folyamatai az állam szerepének csökkentésére irányulnak: a nemzetállamok és államok különösen erős nyomás alatt állnak, napjainkban sokszor hallhatunk véleményeket, amelyek szerint az állam középkori maradvány, és nincs rá szükség, mivel a világ és a veszélyek globálisak. Mint a miniszter hozzátette, eközben a látszólag szabad világpolgár a globális térben, a kibertérben egyre inkább teljes kontroll alatt éli mindennapjait.

Dr. Simicskó István államalapító királyunkról szólva kiemelte: Szent István felismerte saját korának lehetőségeit és veszélyeit, és harmincnyolc éves uralkodása során maradandót alkotott. Meglátta, hogy fennmaradásunk záloga az államalapítás és a keresztény hit felvétele, mivel felismerte az állam szerepét, amely egyébként ma is egészen hasonló: a külső és a belső rend fenntartása, a társadalom életének szervezése és vezetése, a gazdasági és társadalmi viszonyok segítése – és természetesen ma is jellemző rá a területiség elve. Az erős állam stabil és jól szervezett, növekvő gazdasággal, erős hadsereggel rendelkezik. Mint hozzátette, a történelem példái azt mutatják, hogy amikor ezekkel rendelkeztünk, nem igazán volt olyan külső erő, amely győzedelmeskedhetett volna Magyarországgal szemben.

Created & Hosted by NETKEY