Ugrás a tartalomra

KEZELJÉK EGYSÉGESEN AZ ÁGAZATOT!

Társszervezetek

KEZELJÉK EGYSÉGESEN AZ ÁGAZATOT!

A 2015. április 20-án megtartott OKÉT plenáris ülésen felszólalt Dr. Zsiga Imre, aki a honvédségi közalkalmazottak képviseletében kérte, hogy a Kormány a honvédelmi ágazatot egységesen kezelje, és a katonák 2015. július 1-jei illetményfejlesztéséhez igazodóan a közel hétezer fős közalkalmazotti állomány illetményét is rendezzék. Kifejtette, hogy a honvédség egységét a feszült nemzetközi helyzetre tekintettel nem lenne helyes megbontani. A honvédségi közalkalmazottak ugyanis nélkülözhetetlen szerepet játszanak a honvédség napi működésében, a fegyverzetek, illetve haditechnikai eszközök javításában, kezelésében, tárolásában.

A kormányoldalon helyet foglalt Dr. Modori László munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár és Dr. Adorján Richárd költségvetésért felelős helyettes államtitkár. A munkavállalói oldal ügyvivője Fehér József, a SZEF alelnöke volt, az MSZOSZ-t Dr. Zsiga Imre, a HODOSZ elnöke képviselte. A szakértők között helyet foglalt Varga István, a HODOSZ alelnöke is.
A tanácskozás napirendjén Magyarország 2016. évi költségvetési törvényének tervezetéről szóló tájékoztatás szerepelt. Dr. Adorján Richárd költségvetésért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a Kormány még első olvasatban sem tárgyalta a jövő évi költségvetés tervezetét, ezért csak általánosságban tud beszélni a jövő évi tervekről. Többek között elmondta, hogy a Kormány jövőre sem gondolkodik a közalkalmazottakat –  így a honvédségi közalkalmazottakat is – érintő általános bérfejlesztésben, hanem csak egyes ágazatokat érintő életpálya modellekhez illeszkedő illetményfejlesztést tervez.
Fehér József a munkavállalói oldal ügyvivője kérte, hogy a következő plenáris ülésre a Kormány írásos előterjesztést készítsen az OKÉT Alapszabályának megfelelően. Hangsúlyozta, hogy a szakszervezeti oldal nem mondott le a 2015. évi 10 %-os, de legalább 15.000.- forintos illetményemelési követeléséről. Kérte továbbá, hogy a Kormány nyilatkozzék a különböző jogállási törvények – különösen a Kjt. további sorsáról, valamint a 2010-ben bevezetett bérkompenzáció kivezetésének időpontjáról.
A szakszervezeti felvetésekkel kapcsolatosan Dr. Modori László munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár ígérte, hogy azokat közvetíti Magyarország Kormányának.
A felek megállapodtak abban, hogy a költségvetést tárgyaló kormányülést követően, május 6-án ismét tanácskoznak. 
Created & Hosted by NETKEY