Ugrás a tartalomra

Itt a bejelentés: jövőre 16 százalékkal nő a minimálbér

Társszervezetek

Itt a bejelentés: jövőre 16 százalékkal nő a minimálbér

Megszületett a megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF); 2023 január 1-jétől 232 ezer forint lesz a minimálbér és 296 400 forint lesz a garantált bérminimum havi bruttó összege - jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Czomba Sándor hozzátette: MINDEZ A MINIMÁLBÉR ESETÉBEN 16 SZÁZALÉKOS, A SZAKMUNKÁS BÉRMINIMUMNÁL 14 SZÁZALÉKOS EMELÉST JELENT.

Az államtitkár szerint nagyon fontos és eredményes tárgyalásokon vannak túl.

Czomba Sándor az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a megállapodást a VKF munkaadói és munkavállalói oldaláról is mindenki, így a Magyar Szakszervezeti Szövetség is alá fogja írni.

SZINTÉN AZ MTI ÉRDEKLŐDÉSÉRE MEGERŐSÍTETTE: A MEGÁLLAPODÁSBA AZ IS BELEKERÜLT, HOGY 2023-BAN A SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ MÉRTÉKE NEM FOG NÖVEKEDNI.

Közölte, hogy a minimálbér a versenyszférában és a közszférában nagyjából 230 ezer embert, a garantált bérminimum pedig mintegy 730 ezer embert érint, azaz csaknem 1 millió ember béréről van szó.

Ugyanakkor jelezte, TÚLMUTAT EZEN AZ 1 MILLIÓ EMBEREN A MINIMÁLBÉR ÉS A GARANTÁLT BÉRMINIMUM EMELÉSE, HISZEN EZ A FELETTE LÉVŐ BÉREKET IS "MEGTOLJA", ÍGY VÁRHATÓAN AZ ÁTLAGBÉREK IS NŐNI FOGNAK EZÁLTAL JÖVŐRE.

Emlékeztetett a hatéves megállapodásra, amelynek értelmében 2017 és 2022 között a szociális hozzájárulási adó mértéke 28,5 százalékról 13 százalékra csökkent. Mindez beépült a bérek növekedésébe, azaz hajtómotorja volt az elmúlt években a növekedésnek - fogalmazott az államtitkár.

A mostani tárgyalásokról Czomba Sándor elmondta: azt kérték a partnereiktől a tárgyalásokon, hogy ebben a nehéz időszakban mindenki próbáljon "elmenni a falig", mint ahogy a magyar kormány is megteszi. Örömmel nyugtázták, hogy ezt valóban mindenki megtette: a munkavállalói és a munkaadói oldal is - közölte.

forrás: origo.hu

Created & Hosted by NETKEY