Ugrás a tartalomra

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum képviselői egyeztettek Budapesten

Társszervezetek

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum képviselői egyeztettek Budapesten

Benkő Tibor honvédelmi miniszter is részt vett azon a fórumon, amelyet október 13-án tartottak Budapesten a honvédelmi érdekképviseletek, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnokságának képviselői.

hef

A tárca vezetője elmondta, hogy mind a katonák, mind a honvédelmi alkalmazottak és civil munkavállalók - a pandémiás helyzet időszakában nyújtott kiemelkedő munkájuk elismeréseként - teljesítményjuttatásban részesülnek, még az idei évben. A katonák egységesen bruttó 80 ezer forint teljesítményjuttatást, illetve SZÉP-kártyára nettó 50 ezer forintot kapnak, míg a védekezésben aktívan résztvevő honvéd tisztjelölteknek bruttó 50 ezer forinttal köszönik meg az idei évben végzett munkát. A honvédelmi alkalmazottak egységesen bruttó 100 ezer forint teljesítményjuttatásra, valamint a SZÉP-kártyára érkező nettó 50 ezer forintra, míg a munkavállók bruttó 76 ezer forintra lesznek jogosultak.

hef1

A megbeszélésen Benkő Tibor szólt arról is: a kormány döntése értelmében minden egyenruhás - aki esküjében fogadta meg, hogy az ország érdekeit és a magyar emberek biztonságát, ha kell, élete árán vagy annak kockáztatásával is megvédi - a közeljövőben hat havi juttatást kap. A honvédelmi miniszter hozzátette: a juttatást az idei év végén, legkésőbb a jövő esztendő elején minden érintett megkapja.

A miniszter a fórumon azt is kiemelte, hogy továbbra is a legfontosabb az ember, maga a katona. Éppen ezért dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy Magyar Honvédség parancsnoki kinevezését követően Zsiga Tamás dandártábornok államtitkári főtanácsosként látja el az emberierőforrás-gazdálkodás feladatait, ő felel a Magyar Honvédséggel való kapcsolattartásért, és az ő feladata lesz a továbbiakban az érdekegyeztetés, a kölcsönös érdekérvényesítés és a korrekt együttműködés további fenntartása is.

hef

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum ülésén – amelyen mások mellett részt vett dr. Korom Renáta, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, valamint Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke – szó esett még a honvédelmi programok aktuális feladatairól, a személyi állomány szolgálati-, munka- és elhelyezési körülményeiről.

hef

Az érdekegyeztető fórum tagjai tanácskoztak a lakhatási támogatási rendszerről és annak fejlesztési kérdéseiről, az idei illetményen kívüli juttatásokról szóló megállapodás megvalósulásáról, valamint a szolgálati járandóságban és a nyugdíj előtti rendelkezési állományban lévők helyzetéről. A megbeszélés napirendjén szerepelt még a Honvédelmi Sportszövetégről szóló tájékoztató meghallgatása, valamint a kollektív szerződések megszűnésének tapasztalatai és hatása a honvédelmi alkalmazottakra.

hef

Forrás: honvedelem.hu Szöveg: Szűcs László | Fotó: Nagy Gábor 

Created & Hosted by NETKEY