Ugrás a tartalomra

Honvédelmi alkalmazotti tanács választása

Társszervezetek

Honvédelmi alkalmazotti tanács választása

Fedor Andrea alapszervezeti titkárunk szervezésében Szolnokon, a vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandárnál tartottak tájékoztatót a HODOSZ vezetői a honvédelmi alkalmazotti tanács (HAT) választással kapcsolatos tudnivalókról, valamint aktuális kérdésekről.

Balogh Tünde alelnök a HAT választás lebonyolítását részletező előadását megelőzően tisztázta a tanács és a szakszervezetek helyét és szerepét a munkáltató és a munkavállalók közötti együttműködésben.

A megválasztás első, megkerülhetetlen lépése a választási bizottság megalakítása (min. 3 fő), ezt követően az ő jogkörük, a választással kapcsolatos minden további teendő szervezése. Többek között meghatározzák a tanács létszámát, a jelöltállítás időpontját, kifüggesztik a választók és választhatók névjegyzékét, kitűzik a választás időpontját és lebonyolítják a választást. Ezt követően megállapítják a választás érvényességét és eredményességét és közzéteszik az eredményt.

A választást követően a HAT 15 napon belül megalakul, első ülésén tagjai sorából elnököt választ. Feladatait a törvényi előírások szerint végzi, a munkáltatóval történő kapcsolattartás szabályaira honvédelmi alkalmazotti szabályzatot alkothat.

Aktuális ügyeinkről, kezdeményezéseinkről Varga István elnök számolt be a részvevőknek.

A jövedelmi és bérpozíció értékelése során elhangzott: lassan a 2024 évi költségvetés elfogadására kerül sor az Országgyűlésben, de a mai napig nem lezárt a 2022-es és a 2023-as év sem.

Mindkét évben jelentős, kétszámjegyű reálkereset veszteséget szenvedtek el a honvédelmi alkalmazottak, ami mindenképpen nagymértékű bérintézkedést indokol.

Több kérdés hangzott el a honvédelmi alkalmazotti állomány további sorsáról, helyéről szerepéről a Magyar Honvédség szervezetében. A minisztériumi partnerek tájékoztatása alapján válaszul elhangzott: a tárca a Haj. törvény jelentős átalakítását tervezi, a javaslatok szakértői egyeztetése folyamatban van.

A további lépésekről és fejleményekről természetesen azonnal beszámolunk a tagság felé.

Created & Hosted by NETKEY