Ugrás a tartalomra

A HÉF üléséről jelentjük

Társszervezetek

A HÉF üléséről jelentjük

Szeptember 28-án tartotta harmadik negyedéves ülését a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum.

Az ülésen a Honvédelmi Minisztériumot dr. Czermann János stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, a Honvéd Vezérkart Deme Balázs ezredes megbízott személyügyi csoportfőnök képviselte. Az ülésen Kis Ákos kormánytisztviselő, a MH Honvédelmi Nevelési Főosztály, Köznevelési és Ifjúság stratégiai osztály osztályvezetője elnökölt.

A Honvédségi Dolgozók Szakszervezetét Varga István elnök és Balogh Tünde alelnök képviselték.

Az ülés kezdetén a helyettes államtitkári köszöntőt követően a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete által feltett napirend előtti kérdés megválaszolására került sor, melyben az átadásra tervezett ingatlanokban foglalkoztatott honvédelmi alkalmazottak munkajogi eljárásáról érdeklődtünk. Válaszában Deme Balázs ezredes elmondta: folyamatban vannak az előkészítő személyügyi beszélgetések, továbbá a HVK minden a további foglalkoztatását kérő honvédelmi alkalmazott számára megteremti ennek lehetőségét. Az eljárás során méltányos elbírálást kértünk azon kollégáink számára, akik hosszú ideje dolgoznak az üdülőben, ugyanakkor a munkáltató személye több alkalommal is változott jogviszonyuk során.

A Fórum befogadta a negyedik negyedévi ülésre kért „A honvédelmi alkalmazottak bérfejlesztésére tett javaslatok megvalósításának lehetséges irányai” című napirendi javaslatunkat.

Az első napirendi pont során részletes tájékoztatást kaptunk a Honvédelmi és Haderőfejlesztési program aktuális feladatairól, kitekintve a közeljövő várható további eszközbeszerzéseire is.

A lakhatási támogatásokról szóló tájékoztatás során hangsúlyosan kiemelésre került az október elsejétől módosított lakáspénzrendelet. Ennek során úgy a területi szabályozás, mint a támogatás összegei is változtatásra kerültek.

A minisztérium szerződései alapján elérhető kedvezményes vásárlási lehetőségek száma ma már közelíti a hetvenet. További bővülés elérése, továbbá az ÜSZR-en keresztüli tájékoztatás lehetőségének a megteremtése a közeljövő kiemelt feladatai. Hozzászólásunkban javasoltuk az élelmiszer, az üzemanyag irányokba történő kiterjesztés irányába való előre lépést, továbbá a Stefánia palotában az igényjogosultak kedvezményének megteremtését.

A katonai illetményrendszer 2024-től tervezett átalakítása során el kell érni annak egyszerűsítését, a ma már szinte követhetetlen pótlék rendszer kivezetését. Ezzel egyidejűleg új alapokra fog helyeződni a katonabajtársak illetmény rendszere.

Az ide év negyedik HÉF ülésének megtartására december hónapban kerül sor.

Created & Hosted by NETKEY