Ugrás a tartalomra

A HÉF ÉVZÁRÓ ÜLÉSÉRŐL

Társszervezetek

A HÉF ÉVZÁRÓ ÜLÉSÉRŐL

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum negyedik negyedéves ülését 2017. december 20-án tartotta. Az ülést dr. Kádár Pál dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője elnökölte, aki egyben ellátta a honvédelmi miniszter képviseletét is. A munkavállalói oldal ügyvivője Czövek János a HOSZ elnöke volt, szakszervezetünket Varga István elnök képviselte.

Napirend előtt a szakszervezetek jelezték, hogy a 45.000 forintos külön juttatás még Karácsony előtt eljutott tagjaikhoz, amely segítséget nyújt az év végi ünnepek előkészületeihez.

Az első napirend keretében Szabó József ezredes, a HVK SZCSF humánszolgálati osztályvezetője tájékoztatta a HÉF-et a segélyezés és szociális támogató rendszer helyzetéről a honvédelmi tárcánál. Az elmúlt évben ugyan összességében kevesebb segélykérelem került benyújtásra, viszont különösen nehéz sorsú, hosszabb ideje komoly problémával küzdő katonacsaládok kerültek támogatásra. Különösen nehéz a honvédségi közalkalmazottak helyzete, amelyre az előterjesztés külön is kitért. Hozzászólásunkban jeleztük, hogy a HODOSZ alapszervezetei, központi költségvetése és Alapítványa útján évente több millió forintot fordít tagjai megsegítésére. A szakszervezeti oldal véleményét és észrevételeit sok tekintetben visszaigazolták a munkaadói oldal reakciói. Így át kell tekinteni a segélykeretek állománycsoportonkénti meghatározásának indokoltságát, a parancsnoki segélyek összegének emelését, ennek megoldási lehetőségeit, továbbá az érdekvédelmi nyilvántartásban szereplő rászorulók mind teljesebb feltárását.

A HÉF tagjai részletes előterjesztést hallgattak meg Topor István ezredestől az ÖHP békeműveleti főnökétől, a külszolgálatot teljesítők élet- és szolgálati körülményeinek helyzetéről. Az oldal nevében Czövek János fejtette ki álláspontját a témával kapcsolatban. Kérte, hogy a tárca emelje meg a külszolgálaton lévők juttatásának mértékét, valamint hogy a külszolgálaton lévő önkéntes tartalékosi állomány is kapja meg az év végi külön juttatást.

Az ülés harmadik napirendjében Kovács Tamás főosztályvezetőtől a honvédelmi tárca Idősügyi Stratégiájának helyzetéről kaptak tájékoztatást a résztvevők. A BEOSZ elnöke, Hazuga Károly ny. altábornagy ismertette a munkavállalói oldal véleményét, felajánlotta a további együttműködést ebben a témában is. (Az ülés másnapján véleményezésre megkaptuk a vonatkozó HM utasítás tervezetét.)

A HÉF ülés zárásaként Dr. Kádár Pál ddtbk. megköszönte a felek egész éves munkáját, kérve, hogy azt továbbra is a megszokott bátorsággal, szakmaisággal és lelkiismeretességgel végezzék a Felek.

Created & Hosted by NETKEY