Ugrás a tartalomra

Fókuszban a honvédelmi nevelés

Társszervezetek

Fókuszban a honvédelmi nevelés

Az elmúlt tanévben több mint 7000 diák és 135 iskola csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz

A Honvéd Kadét Program sikeréről számoltak be a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum idei második negyedéves ülésén június 27-én, kedden, Budapesten.

Az érdekegyeztető fórumot Almási-Rab László alezredes, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály főosztályvezetője vezette dr. Czermann János, a HM Stratégiáért és Humánpolitikáért felelős helyettes államtitkárának elnöklete mellett. Az összejövetelen Czövek János, a Honvédszakszervezet (HOSZ) elnöke ismertette a három, GINOP projekt keretében végrehajtott felmérésük eredményét, melyek címei: Irány a seregGenerációk közötti kapcsolat a munkahelyen és Legyen a biztonság az első.

fókuszban

Az ülésen szót ejtettek a Honvéd Középiskolák és Kollégiumok és a Honvéd Kadét Program aktuális és jövőbeli helyzetéről. Elhangzott, hogy a Honvéd Kadét Program – beleértve a Honvéd Középiskolákat és Kollégiumokat – a tárca emelt szintű honvédelmi nevelési programja, melyhez az ország középiskolái önként csatlakozhatnak. Az iskolák honvédelmi nevelőmunkáját a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Sportszövetség segíti. Kiemelték: az elmúlt tanévben több mint 7000 diák és 135 iskola csatlakozott a programhoz. Szeptembertől a Honvéd Kadét Program sikerére alapozva 120 középiskolában pilot jelleggel elindul egy új tantárgy, a Honvédelem, amit a tervek szerint egy évfolyamon keresztül kötelező lesz tanulni a diákoknak. Harminchat órában kapnak információt a honvédelemről gyakorlatias, élménydús formában.

fókuszban

Beszámoltak még arról, hogy a tárca és ezen belül a humánpolitikai szakterület megkezdte a honvédelmi alkalmazotti jogállás szabályozásának felülvizsgálatát, tájékoztatták a megjelenteket a honvédek jogállásáról szóló új törvénnyel kapcsolatos kérdésekről. Ismertették továbbá a Magyar Honvédség szervezeti és az alárendelt katonai szervezetei átalakításának aktuális helyzetét, valamint szó esett a missziós szolgálatot teljesítőkről is.

Az ülésen, amelyen egyperces néma csenddel adóztak az előző héten, helikopterbalesetben elhunyt három katona emléke előtt, a Honvédszakszervezet, a Honvédelmi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnökei és képviselői is részt vettek.

fókuszban

Forrás: honvedelem.hu Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kertész László, Szabó Lajos 

Created & Hosted by NETKEY