Ugrás a tartalomra

Félidőben van a Honvédelmi Minisztérium idősügyi stratégiája

Társszervezetek

Félidőben van a Honvédelmi Minisztérium idősügyi stratégiája

A Magyar Honvédség idősügyi stratégiájában meghatározott feladatok teljesüléséről, valamint a kegyeleti ellátásról is szó esett a Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport első féléves ülésén, június 20-án, kedden, Budapesten, a tárca Balaton utcai objektumában. A rendezvényen részt vett dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is.

Lipka Violetta alezredes, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály kiemelt főtisztje a Magyar Honvédség idősügyi stratégiájában meghatározott feladatok teljesülésével kapcsolatban hangsúlyozta: támogatni kell a nyugállományú közösségek létrehozását és segíteni kell működésüket. Ehhez a tárca 2019 óta a 180 millió forintos anyagi támogatás mellett tárgyi támogatást nyújtott a szervezeteknek. Az alezredes kiemelte: fontos feladatuk volt az idősek digitális világba történő bevezetésének segítése is. Ennek érdekében a Honvédelmi Minisztérium 25 millió forinttal támogatta a szervezetek informatikai fejlesztését.

idős

Dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: az elmúlt években látszik az emelkedés a támogatások összegében és a jövőben is arra törekednek, hogy legalább az infláció mértékével emelni tudják a támogatásokat.

„Félidőnél van a tárca idősügyi stratégia, ami 10 éves időtávot ölel fel. Arra kérném önöket, hogy az elmúlt 5 év tapasztalatait gyűjtsük össze, vizsgáljuk felül és erősítsük meg a stratégiát” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

idős

A tárca stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta azt is, hogy a nyugállományú katonák számára idén eddig két helyszínen – Debrecenben és Szentesen – tartottak fórumbeszélgetést, négyet pedig még terveznek. Ezek közül az egyiket Budapesten rendezik majd meg. Mindemellett új lendületet kapott az Obsitos magazin is, ami több tízezres példányszámban, évi négy alkalommal jut el a nyugállományú katonákhoz.

A munkacsoport ülésen szó esett arról is, hogy a Honvédelmi Minisztérium szociális gondoskodási körébe jelenleg több mint 24 ezren tartoznak. Szűcs Imre ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség megbízott humánszolgálati főnöke kiemelte: ebből több, mint 15 ezren nyugállományú katonák, tízezernél is többen pedig 65 év felettiek.

idős

Az ezredes aláhúzta: lassan révbe ér a hadkiegeszites.hu honlap megújítása. Egy ügyfélbarát, a nyugdíjasok számára is könnyen kezelhető felületet hoznak létre, amellyel az a céljuk, hogy az időseket is naprakészen tudják tájékoztatni az őket érintő változásokról.

„Idén tavasszal a csoportfőnökség egyhetes felkészítést tartott az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartási Parancsnokság szociális gondoskodás és kegyeleti területen szolgáló szakemberei részére. Nagyon fontos, hogy rendszeresen kapjanak szakmai továbbképzést” – mondta Szűcs Imre ezredes.

Soós Mihály őrnagy, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály főtisztje a tárca kegyeleti ellátását áttekintve hangsúlyozta: a kérdéskört egy 2013-ban kiadott miniszteri rendelet szabályozza, amit azóta számos alkalommal módosítottak. Kiemelte: az elmúlt években átalakultak a kegyeleti szolgáltatások, egyre kevesebb a koporsós és egyre több az urnás temetés. Mindemellett komoly drágulás is történt ezen a téren. Ennek következében a főosztály megvizsgálta annak lehetőségét, hogy a kegyeleti rendeletet, a kegyeleti költségtérítés vonatkozásában a piaci változásokhoz igazítsa.

idős

„A Magyar Honvédség országos viszonylatban az egyetlen olyan szervezet, amely a kegyeleti költségekhez ilyen nagy mértékben hozzájárul” – fogalmazott Soós őrnagy, hozzátéve: a tárca által fizetett kegyeleti költségtérítés mind vidéken, mind pedig Budapesten nagy részben fedezi az elhunytak temetési költségeit. Kiemelte: a tárca felelős helyettes államtitkárának egyetértésével elindították a kegyeleti rendelet módosítását, amelyben negyven százalékos költségtérítés növekedést javasolnak. Elhangzott az is, hogy éppen a munkacsoport ülésének napján jelent meg a Magyar Közlönyben a kegyeleti rendelet technikai módosítása, amivel bevezették a kegyeleti támogatás intézményét.

A Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport idei első féléves ülésén a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Honvédszakszervezet, a Honvédelmi Dolgozók Szakszervezete, illetve a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége elnökei és képviselői vettek részt.

idős

Forrás:honedelem.hu Szöveg: Szűcs László | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  

Created & Hosted by NETKEY