Ugrás a tartalomra

ERŐSÖDIK A HONVÉDSÉG, NŐ A BIZTONSÁG A JÖVŐ ÉVI KÖLTSÉGVETÉSNEK KÖSZÖNHETŐEN

Társszervezetek

ERŐSÖDIK A HONVÉDSÉG, NŐ A BIZTONSÁG A JÖVŐ ÉVI KÖLTSÉGVETÉSNEK KÖSZÖNHETŐEN

A jövő évi honvédelmi költségvetés biztosítja, hogy a Magyar Honvédség erősebb legyen, és így azt is, hogy az ország biztonsága is növekedjen − mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes május 8-án, hétfőn a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár szerint ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy jövőre jelentősen, 21 százalékkal nő a honvédelemre fordított összeg; a honvédelmi költségvetés 2018-ban 427, 3 milliárd lesz, ez az előző évihez képest 73,6 milliárd forintos bővülést jelent. A magyar katonák továbbra is részt vesznek a határvédelemben, együttműködve a rendőrséggel, amire azért is szükség van, mert a nyár közeledtével újra megnőhet a migrációs nyomás a schengeni határon. Több pénz jut jövőre a fejlesztésre, és új biztonsági stratégiát is készítenek − tette hozzá. 



Vargha Tamás úgy fogalmazott: a kormány törekvése az, hogy 2024-ig a védelmi ráfordítások elérjék a GDP 2 százalékát. Hozzátette, az elmúlt 25 év legátfogóbb, legkomplexebb haderőfejlesztési programját indították el Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program néven, és ezzel azt szeretnék elérni, hogy az elkövetkező 10-12 év távlatában a Magyar Honvédség meghatározó erővel bírjon. Folytatódik a honvédek illetményemelése, elkezdődik a laktanyák felújítása és megújulhat a katonák felszerelése, illetve több haditechnikai eszköz is. Cél az is, hogy mind a 197 járásban legyen önkéntes tartalékos haderő, ezért fejlesztik az önkéntes tartalékos rendszert, és elindulhat a honvédelmi sportszövetség munkája is – mondta.

Fotó: Dévényi Veronika 
forrás: honvédelem.hu
Created & Hosted by NETKEY