Ugrás a tartalomra

Dr. Benkő Tibor: a sírokban nyugvó katonák között nincs már különbség, sem rang, sem beosztás, sem származás szerint

Társszervezetek

Dr. Benkő Tibor: a sírokban nyugvó katonák között nincs már különbség, sem rang, sem beosztás, sem származás szerint

Október 30 án a hagyományokhoz híven a hazánk teületén harcoló és életüket áldozó katonákról emlékezett meg a HM és MH vezetése.Az egész napos rendezvényen a HODOSZ is képviseltette magát.A nap hangulatához méltó záróesemény volt a Hadtörténeti múzeum udvarán tartott gyertyagyújtással egybekötött közös visszaemlékezés a lobogó lángok fényében Magyar és kűlföldi elhunyt katonákra.

Dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere a rendezvényen arra emlékeztetett, hogy a gyertyagyújtáskor és a megemlékezés idején nincs különbség a hazánkért harcoló katonák és az ellenség katonái között.

A halottak napja alkalmából, a budai Várban, a Kapisztrán téren megrendezett gyertyagyújtáson az elhunyt katonahősöket méltatva dr. Benkő Tibor úgy fogalmazott: a magyar hit szerint a mennyországban minden léleknek van egy égő gyertyája, és amíg az ég, az ember földi életét jelképezi. „Ha belegondolunk - az elesett bajtársakra, katonákra emlékezve -, akkor azt láthatjuk, hogy az ő gyertyáik a mennyországban nagyon rövid ideig éghettek” – mondta Magyarország honvédelmi minisztere.

Emlékeztetett arra, hogy az idő előtt kihunyt gyertyák mögött ott vannak az egyenruhát viselő katonák, s mind mögött ott van egy szerető édesapa, egy kedves, a testvér, a fivér, a gyermek, az unokatestvér, a nagybáty, akik szerették volna, hogy gyertyáik szeretteikkel együtt tövig égjenek, de nem részesülhettek ebben a kegyeletben. „Azért nem, mert egy közös cél érdekében indultak a harcba. Függetlenül hovatartozástól, címtől és rangtól, a hazáért, a szabadságért, egy boldogabb jövő építéséért áldozták életüket. A sírokban nyugvó katonák között nincs már különbség, sem rang, sem beosztás, sem származás szerint. Amikor a kegyelet gyertyáit meggyújtjuk, akkor nincs különbség a hazánkért harcoló katonák és az ellenség katonái között” – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor. Kiemelte azt is, hogy ugyanazzal a kegyelettel kell emlékeznünk rájuk, hiszen hazájuk érdekében a legdrágábbat, az életüket áldozták fel.

A honvédelmi tárcavezető aláhúzta: habár a kegyeleti gyertyák meggyújtásakor az ember lelke megnyugszik, a gyertya fénye előrevetíti annak gondolatát is, hogy el kell kerülnünk a háborút, s ezzel azt, hogy sok gyertyát kelljen még meggyújtanunk mások hősies helytállása és bátorsága miatt.

A kegyeleti gyertyagyújtás során Totha Péter Joel vezető tábori rabbi, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke mondtak imát az elhunytak lelki üdvéért.

A megemlékezésen – mások mellett – jelen volt dr. Kádár Pál, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Szabó István, a tárca honvédelmi ügyekért felelős államtitkára, Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök, dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, valamint a Budapestre akkreditált katonai attasétestület több tagja is.




 
Created & Hosted by NETKEY