Ugrás a tartalomra

BIZTONSÁG NÉLKÜL NINCS SZABADSÁG

Társszervezetek

BIZTONSÁG NÉLKÜL NINCS SZABADSÁG

Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb állama, amely képes megvédeni minden polgárát, ám ezért a biztonságért tenni is kell – mondta dr. Simicskó István október 20-án Budapesten, a honvédelmi tárca október 23. alkalmából rendezett központi ünnepségén.

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban emlékeztek meg október 20-án az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén. Dr. Simicskó István ünnepi beszédében úgy fogalmazott: katonáink ma is Magyarország szuverenitását, szabadságát, biztonságát, a magyar állampolgárok mindennapjait védelmezik. Ezért köszönettel és megbecsüléssel tartozunk nekik, különösen napjainkban, amikor új feladatként jelent meg határaink védelme, de közben szerte a világban is a békét, a biztonságot szolgálják.

A honvédelmi miniszter kiemelte: bármilyen rohanó világban élünk, bármilyen formában – akár leplezetten – jelentkeznek a veszélyek egy adott korban, mindig arra kell törekednünk, hogy lássuk az igazat, és nemzetünk fontos értékei mentén építsük, formáljuk a közösséget. Dr. Simicskó István felidézte: forradalmaink és szabadságharcaink mindig arról szóltak, hogy kiálltunk a magyarság nemzeti ügyeiért, szabadságunkért. A jövőben is ezt kell tennünk, és át kell adnunk ezeket az értékeket gyermekeinknek is. Ennek során tanulnunk kell a történelemből, hogy ne kövessük el elődeink hibáit – mondta a miniszter.
A második világháborút követően a győztes nagyhatalmak eldöntötték, mely érdekszférába tartoznak majd a közép-európai népek, ám az érintetteket erről nem kérdezték meg. Így egy olyan rendszer követett el rengeteg bűnt és hibát hazánkban, amely teljesen idegen volt a magyar szokásoktól, értékektől, hagyományoktól. A magyar nép volt az első, amely a szovjet érdekzónában ki mert állni az általa vallott igaz és helyes út mellett. A forradalom leverését követően évtizedeket kellett várnunk arra, hogy annak céljai teljesüljenek, ma pedig szabad, demokratikus országban élhetünk: gyermekeink nyugodtan mehetnek iskolába, Magyarország pedig olyan ország, amely képes megvédeni minden polgárát. Dr. Simicskó István úgy fogalmazott: a katonák és rendőrök munkájának, áldozatvállalásának, hazafias elkötelezettségének köszönhető, hogy napjainkban hazánk a legbiztonságosabb európai országok közé tartozik. Ezért azonban tenni kell, és ennek során sosem szabad elfelejteni hitünket.

A miniszter hozzátette: a szabadság nagyon fontos érték és vívmány, ám amennyiben az ember korlátlan lehetőséget kap mindenre, a rossz is kijön belőle a jó mellett. Noha napjainkban sokan idejétmúltként tekintenek a nemzetállamokra, utóbbiak éppen azért léteznek, hogy biztosítsák az emberek boldogulását, megteremtsék ehhez a feltételeket, és fenntartsanak egy rendet, amiben ezt meg lehet élni. „Milyen szabadságjogokról beszélhetünk, ha nincs biztonság?” – tette fel a kérdést dr. Simicskó István, és rámutatott: a szuverenitás elválaszthatatlan a területiségtől. Minden államnak vannak határai, és amennyiben nem tudja biztosítani ezeket, területe sincs – ebben az esetben nem is tekinthető államnak. E gondolat jegyében kezdődött meg az önkéntes tartalékos rendszer területvédelmi alapokra helyezése is.

„Arra kérem önöket, hogy továbbra is szolgálják a hazát. Ennél szebb hivatás nincsen. Felesküdtek a haza és minden civil polgártársunk védelmére, és ha ezzel az esküvel felvértezve, katonai tudásukat gyarapítva, áldozatkészen gyakorolják tovább hivatásukat, a jövőnk is biztosítva van” – szólt a katonákhoz a miniszter. Mint mondta, a rengeteg látható és láthatatlan veszély közepette a Magyar Honvédségnek a következő időszakban is tudása legjavát kell nyújtania: az állomány felkészült, és megindult a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program is, amely szintén e célokat szolgálja.

A beszédet követően a miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök elismeréseket adott át.

forrás:honvedelem.hu
 
Created & Hosted by NETKEY