Ugrás a tartalomra

Bérfelzárkóztatási programot szorgalmaz a MASZSZ

Társszervezetek

Bérfelzárkóztatási programot szorgalmaz a MASZSZ

Bérfelzárkóztatási programban szeretne megállapodni a jövő évi költségvetés benyújtása előtt a szociális partnerekkel a Magyar Szakszervezeti Szövetség azért, hogy a minimálbér nettója elérje a létminimumot - közölte a szövetség elnöke az MTI-vel. Kordás László hozzátette: jelenleg 20 ezer forint különbség van a kettő között, az egyfős, egy keresős létminimum szintje 88 ezer forint, míg a nettó minimálbér 68 ezer forint. Akár több évre szóló, több ütemű felzárkóztatási programban is készek megállapodni - mondta.

Kiemelte: a megállapodás részévé kell tenni az adókörnyezet változását is. A minimálbér bruttója mintegy 31 500 forinttal, 105 ezer forintra nőtt 2010 óta, azonban a növekményből mindössze 8500 forint maradt meg nettóban a dolgozóknak - ismertette. A növekmény teljes összegét ki kell termelnie a munkáltatóknak, azonban a munkavállalók nem kapják meg - mondta. Az államnak is feladatot kell vállalnia abban, hogy amit profitált az eddigi emelésekből, a munkaadók és a munkavállalók között megosztásra kerüljön - jelentette ki.

Kordás László elmondta: készen állnak a tárgyalásra, bár még nincsen konkrét időpont, de ha a költségvetést áprilisban nyújtják be, most már ,,itt van az ideje" a tárgyalások megkezdésének az egyeztető fórumokon - fogalmazott.

Az elnök kitért arra, hogy a közszolgálatban 2008 óta nem volt általános bérfejlesztés, ezért fontos erről is tárgyalásokat kezdeni a közszféra szakszervezeteit tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban (OKÉT).

Forrás: MTI/ATV

Created & Hosted by NETKEY