Ugrás a tartalomra

BÉREMELÉS, ERZSÉBET-UTALVÁNY ÉS RUHAPÉNZ A KATONÁKNAK

Társszervezetek

BÉREMELÉS, ERZSÉBET-UTALVÁNY ÉS RUHAPÉNZ A KATONÁKNAK

A jövő évtől minden évben átlagosan újabb öt százalékkal emelkedik a honvédelmi dolgozók illetménye, így 2019-re átlagosan ötven százalékkal magasabb jövedelemben részesülnek - jelentette be a honvédelmi miniszter.

Január 1-jétől újabb 5 százalékkal nő a honvédségnél dolgozók bére, és emelkednek a béren kívüli juttatások is - jelentette be a honvédelmi miniszter az erről szóló, a honvéd érdekvédelmi szervezetekkel kötött együttműködési megállapodás aláírása előtt hétfőn Budapesten.
Simicskó István kiemelte: júliustól átlagosan 30 százalékkal emelték az illetményeket, 2016-tól pedig minden évben átlagosan újabb öt százalékkal emelkedik a honvédelmi dolgozók illetménye, így 2019-re átlagosan ötven százalékkal magasabb jövedelemben részesülnek.
A miniszter hozzátette: a megállapodás teljes körű, hiszen nemcsak a katonák bérére, hanem béren kívüli juttatásaira - mint például az Erzsébet-utalvány, illetve a ruhapénz - is vonatkozik. A honvédségi dolgozók jövőre 11 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak, szemben az idei 5000 forint értékű utalvánnyal, a ruházati illetményük pedig 24 ezer forinttal lesz több.
A hivatásos és szerződéses katonák, valamint a közalkalmazottak részére ezen kívül havonta 4300 forint önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulást is biztosítanak, ami szintén több, mint az idei - mondta Simicskó István. Hozzátette: reményei szerint a bér jellegű és béren kívüli juttatások emelésével ki tudják fejezni a kormány és a társadalom megbecsülését a katonák iránt. 
A megállapodás aláírása után Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke hangsúlyozta: a szakszervezet régi kérése teljesült azzal, hogy nem egy egyszeri, hanem hosszú távú fizetésemelést kaptak a katonák. 

Varga István, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy amikor a katonák életpályamodellje elindult, szomorúan vették tudomásul, hogy az nem vonatkozott a honvédségnél dolgozó közalkalmazottakra. A minisztériummal és a kormányzattal együttműködve azonban sikerült elérni, hogy július 1-től bevezették az átlagosan 5 százalék ágazati pótlékot. Ez a pótlék fog 2016-ban átlagosan 16 900 forintra, tíz százalékra emelkedni - tette hozzá.

Kelemen József, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke örömét fejezte ki, hogy a katonák és a fegyver nélkül szolgáló közalkalmazottak élet- és szolgálati körülményei évről évre javulnak, kifejezve megbecsülésüket.
forrás: MTI
Created & Hosted by NETKEY