Ugrás a tartalomra

AZ EDDIGI LEGNAGYOBB FORRÁS JUT JÖVŐRE AZ ORSZÁG MEGVÉDÉSÉRE

Társszervezetek

AZ EDDIGI LEGNAGYOBB FORRÁS JUT JÖVŐRE AZ ORSZÁG MEGVÉDÉSÉRE

Minden idők legnagyobb honvédelmi költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a június 28-án, csütörtökön a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár elmondta: a 2019-es költségvetésnek a honvédelem ügye egyértelműen a nyertese; 512,8 milliárd forint a teljes honvédelmi büdzsé, ami a GDP 1,17 százaléka, s ez azt jelenti, hogy 85,5 milliárd forinttal több, mint az idei forrás. „Ennyi pénz még soha nem állt rendelkezésre (…), ha a perspektívát nézzük, akkor 2018 és 2024 között meg fog duplázódni – GDP-arányosan – a honvédelemre elkölthető pénz, vagyis el fogjuk érni a NATO által előírt 2 százalékot” – hangsúlyozta. Az a cél, hogy a honvédség mind létszámában, mind pedig eszközeiben megerősödjön, megújuljon, s a 2019-es költségvetés ezt maradéktalanul biztosítani fogja – tette hozzá.

Németh Szilárd elmondta azt is, hogy a teljes költségvetés 40 százalékát az illetményekre, 30 százalékát a működésre és szintén 30 százalékát fejlesztésekre szánják, ami az államtitkár szavai szerint egészséges és fenntartható modell. Jövőre ezer fővel nőhet a honvédség létszáma, így elérheti majd a 28 ezer főt. Hozzátette, jelenleg mintegy 6700 önkéntes tartalékos katona áll rendelkezésre. Emlékeztetett: a 2015-ben elkezdett illetménybővítés utolsó szakaszába lép, így jövőre újabb 5 százalékkal nő a katonák bére; ezzel összesen 50 százalékos bérfejlesztés zárulhat le. A katasztrófavédelmi tevékenységre jövőre 8 milliárd forintot szánnak, ami szintén kiemelkedik az elmúlt évek forrásai közül.

„Még egyszer szeretném leszögezni, hogy a magyar honvédelem, a magyarok biztonságának szavatolása az a 2019. évi költségvetésben a legkiemeltebb fejezet, mert ha nincs biztonság, akkor semmi más nincs” – hangsúlyozta az államtitkár.

A megemelt költségvetésre azért van szükség továbbá, mert egyre erősödik a migrációs nyomás Európában, illetve a jelenlegi biztonsági helyzetben az országnak rendelkeznie kell olyan védelmi képességekkel, amelyek elegendőek minden veszély elhárítására. Kitért arra is, 2002 és 2010 között egy teljes és tudatos leépítés zajlott a Magyar Honvédségnél, amely során eladták a laktanyákat, csökkentették a hadsereg létszámát, s nem becsülték meg a katonákat. Most viszont a rendelkezésre álló bőséges források és a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program lehetőséget biztosít arra, hogy ezen változtassanak. A fejlesztésekre mintegy 150 milliárd forintot szánnak jövőre, s 55 olyan program indul el 2019-ben, amely a honvédség megújítását segíti.

forrás:honvedelem.hu
Fotó: Szabó Lajos zászlós


 
Created & Hosted by NETKEY