Ugrás a tartalomra

20% körüli reálkereset csökkenéssel számolhatnak a honvédelmi alkalmazottak

Társszervezetek

20% körüli reálkereset csökkenéssel számolhatnak a honvédelmi alkalmazottak

November 16-án a Stefánia Palotában került megrendezésre a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete Országos titkári értekezlete, valamint tisztségviselőink felkészítése. A minisztérium részéről Zsiga Tamás HPHÁT, míg a parancsnokságtól Beluzsár Tamás a TKÉFF főnöke osztotta meg gondolatait a honvédelmi alkalmazottak jelenéről, továbbá a közeljövőben tervezett változásokról. Az előadásokból és a feltett kérdésekre adott válaszokból világossá vált, hogy a honvédelmi tárca nem rendelkezik anyagi forrásokkal a szakszervezetünk által kezdeményezett idei bérfejlesztések végrehajtására. Ebben a kérdésben bármiféle előrelépésre kizárólag kormányzati döntés esetén kerülhet sor. Az általunk szorgalmazott bérintézkedés nélkül a napi gazdasági helyzetre, a régóta nem látott mértékű inflációra tekintettel, ez tagságunk számára mínusz 20% körüli reálkereset veszteséget eredményezhet. Ilyen nagyságrendű bérpozíció vesztést még a ’90-es évek eleji 35 %-os (1991), vagy 28%-os (1995) áremelkedés esetében sem kellett elszenvednünk.

Meglátásunk szerint ez éles ellentmondásban áll az általunk végzett feladat ellátás, vezetőink által is elismert kiemelkedő színvonalával. Amennyiben belátható időn belül nem történik látható mértékű béremelés a honvédelmi alkalmazottak sokasága kerülhet méltatlan körülmények közé.

A közeljövőt illetően elhangzott: a Haj. törvénnyel felvázolt “életpálya” 2022-ben lezárult ugyan, de a tárca éppúgy mint a HODOSZ nem tekinti befejezettnek a kérdést.  Olyan törvénymódosítást kell előkészíteni amellyel a honvédelmi alkalmazottak jogállása karakteresebben eltér a közalkalmazotti törvénytől, kiemelt hangsúlyt kap az általuk végzett feladatok különlegessége. Ehhez párosítani szükséges egy méltányos juttatási rendszert, akár a jelenlegi jelentős átalakításával, ami méltó módon elismeri a honvédelem érdekében kifejlett munkateljesítményeket. Ennek előkészítését tervezett 2023. első félévében fel kell gyorsítani az őszi beterjesztés és a IV. negyedéves parlamenti jóváhagyás érdekében.

A felkészítés egy másik blokkja a segélyezési lehetőségek ismertetése, tisztségviselőink felkészítése volt a már napjainkban is mutatkozó nagyszámú segélykérelem kapcsán. Az MH Szociálpolitikai Közalapítvány munkatársa Garay János Tamás, a HODOSZ Európáért Alapítvány Kuratóriumi elnöke Bakos Klára és a HODOSZ alelnöke dr. Horváth Tibor konkrét gyakorlati példákon keresztül hívta fel a figyelmet az egymásra való odafigyelés, a bajtársiasság és a szolidaritás szerepére a segélyezési munkában.

Az értekezleten résztvevők kijelölték szakszervezetünk tárgyalói számára a bér- és béren kívüli juttatásokról szóló egyeztetéseken képviselendő álláspontot.

Created & Hosted by NETKEY