Ugrás a tartalomra

MODERN LÉGVÉDELMI RAKÉTÁK A MAGYAR HONVÉDSÉGNEK

Társszervezetek

MODERN LÉGVÉDELMI RAKÉTÁK A MAGYAR HONVÉDSÉGNEK

Modern amerikai rakétarendszerekkel erősítik majd a Magyar Honvédség légvédelmi képességeit - jelentették be augusztus 12-én, szerdán, Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében. A Magyarország és a régió biztonsága szempontjából jelentős fejlesztésről Benkő Tibor honvédelmi miniszter, valamint David Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra akkreditált nagykövete írt alá szándéknyilatkozatot.

legvedelem

David Cornstein leszögezte: véleménye szerint minden kormány elsődleges felelőssége az, hogy gondot viseljen országa népének biztonságára. A nagykövet emlékeztetett, hogy jelenleg is harcolunk az egész világban jelen lévő koronavírus ellen, de emellett olyan biztonságpolitikai fenyegetésekre is válaszolni kell, mint a Magyarország szomszédságában, Ukrajnában kialakult krími válsághelyzet. „Éppen ezért elismerésemet fejezem nem csupán miniszer úrnak, de vezérezredes úrnak is, illetve a magyar kormány tagjainak azért a körültekintő döntésért, amit meghoztak, és annak felismeréséért, hogy valóban fontos, hogy egy ország légvédelmi rendszere a kor elvárásainak megfeleljen” – mondta az amerikai diplomata.

ledvedelem1

Benkő Tibor honvédelmi miniszter emlékeztetett: a béke, amiben élünk, törékeny és ennek megfelelően felkészült, jól felszerelt haderőre van szüksége hazánknak is. Ezt a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program segítségével valósítják meg, melynek fontos eleme egy modern, a kor legmagasabb technikai színvonalát jelentő légvédelmi rakétarendszer hadrendbe állítása. A miniszter hangsúlyozta: a magyar fél hosszas szakmai előkészítés után, az összes, szóba jöhető rendszert és gyártót megismerve és azokat értékelve választotta az amerikai ajánlat elfogadását. A hazai szakemberek minden lehetőséget alaposan megvizsgáltak, mielőtt a döntés megszületett.
 
A beszédeket követően Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra akkreditált nagykövete kézjegyével látta el a szándéknyilatkozatot, majd személyesen is megköszönték az előkészítésben és a kiválasztásban fontos szerepet játszó és a ceremónián részt vevő szakemberek, köztük Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnokának munkáját.

forrás:honvedelem.hu
Szerző: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |

Created & Hosted by NETKEY