Jelenlegi hely

Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórumon történt

Október 14-én – a parlamenti választást követően első alkalommal – ülésezett a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum. A résztvevőket Kun Szabó István vezérőrnagy a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte, aki a minisztérium feladatainak átalakítását követően a tárcát képviseli a Fórum ülésein. Államtitkár úr kiemelte: a munkáltatói és munkavállalói oldal tárgyalásainak fontos terepe a HÉF, ahol az eddigi rendben kívánja folytatni a személyi állomány élet- és munkakörülményeit érintő kérdések megvitatását.

A Dr. Kádár Pál ezredes HM Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője által vezetett ülés első napirendjét Kovács Tamás HM Humánpolitikai Főosztály Főosztályvezetője terjesztette elő. A közszolgálati életpályamodellről szólva elmondta, a kormány eltökélt az életpályamodell kidolgozásában és bevezetésében, ezért miniszteri biztost jelölt ki a feladat koordinálására. Dr. Zsiga Imre hozzászólásában ráirányította a figyelmet a közalkalmazotti állomány helyzetére, és kérte a minisztériumot, hogy a katonai életpályamodell bevezetésével egyidőben ezen állománykategória helyzetét is megnyugtatóan rendezze.

Szintén Kovács Tamás főosztályvezető adott tájékoztatást a 2015 évi költségvetés előkészítéséről és a 2015 évi béremelés lehetőségeiről. Mint ismeretes az országgyűlés módosította a költségvetés elfogadásának ütemezését ezért a tárca jelenleg nem rendelkezik a munkavállalói oldal számára információval.

Varga István alelnök jelezte, hogy a személyi állomány bizakodva várja a jövő évi honvédségi költségvetést, várva, hogy a kormány által kiemelt programként kezelt honvédelmi fejlesztések részeként személyes helyzetük is javulni fog. Grőb János ezredes HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség, Haderőtervezési Osztály osztályvezetője az MH katonai szervezeti átalakításáról és szervezeti korszerűsítéséről tájékoztatta a Forumot. A részben már megtörtént (ÁEK) és jelenleg is folyó (ARB) átalakítások során tapasztalt munkáltatói hozzáállást és humánus, személyre szabott ügyintését Dr. Zsiga Imre köszönte meg a végrehajtásban résztvevőknek.

Az állományt érintő új HM rendelkezésekben foglaltak érvényesüléséről szólva, Kovács Tamás főosztályvezető elmondta: az új rendelkezések elfogadásakor a HM nem lépett vissza az addigi juttatásokból, a már elért juttatások nem szűkültek. A végrehajtásban felmerülő kisebb értelmezési problémákra akár személyesen, akár iránymutatással álltak rendelkezésre a főosztály munkatársai.

Papp Ferenc ezredes a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály osztályvezetője a civil szervezetek együttműködéséről szólva hangsúlyozta ezen szervezetek munkájának szerepét a főosztály feladatainak ellátásában. Felhívta ugyanakkor a figyelmet a civil szervezetek által benyújtott pályázatok kisebb hiányosságaira, amelyek az eredményes pályázat gátjai lehetnek. Ennek elkerülésére szakértői együttműködést ajánlott a pályázatban részt venni kívánók számára.

A lakásügyekről és lakhatási támogatásokról Jelen Gábor ezredes HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Osztály osztályvezetője számolt be. A témakörben megjelent új minisztériumi szabályozások egyértelműen a pénzbeli támogatások irányába mozdítják el az ellátást a természetben való ellátással szemben. A HM kezelésében lévő ingatlanok értékesítéséről szóló 49/2014 (VII.28) HM utasításban meghatározottak szerinti rendben történő végrehajtásra előreláthatólag 2015-ben kerülhet sor.

Hírkategória: 
Információ