Jelenlegi hely

Az OKÉT előtt a 2015 évi közszféra béremelés

November 24-én a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartotta plenáris ülését az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács. A minisztériumot Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár és Dr. Modori László munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár képviselte, a munkavállalói oldal ügyvivői feladatait a SZEF alelnöke Fehér József látta el, a HODOSZ részéről Varga István alelnök vett részt.
 
A 2015 évi költségvetés közszolgálati dolgozókat érintő tételeiről Banai Péter Benő államtitkár adott tájékoztatást. A kafetéria változásairól szólva jelezte, hogy a bruttó 200 ezer forintos keretig az adó mértéke nem változik, így lényegében a béren kívüli juttatás ezen mértékben való maximális tételének megtartása mellett a közszférában az idei szabály marad életben. A közszféra egészére kiterjedő béremelésről nem tudott beszámolni, ugyanakkor hangsúlyozta a már elkezdett, illetve a 2015 július elsejétől bevezetésre kerülő életpályamodellek kedvező hatásait az érintettek javadalmazására. Fontos, egyes sajtótermékekben megjelentekkel szembeni információként közölte, hogy a költségvetés tervezetéből nem olvasható ki a közszféra létszámcsökkentésének kormányzati szándéka.
 
A szakszervezeti képviselők hosszasan sorolták a bérintézkedésben nem érintett, 2008 óta változatlan béren foglalkoztatott területek dolgozóinak egyre inkább tarthatatlan élethelyzetét. Ezért a szakszervezeti oldal közös igényt fogalmazott meg, melynek eredményeként a bérintézkedésekkel nem érintettek 2015-ben 5%-os, minimum 10 ezer forintos, mindenkire kiterjedő béremelésben részesüljenek.
Ennek tárgyalására, felhatalmazás híján a kormányzati oldal a következő kormányülést követően lát lehetőséget.

Hírkategória: 
Információ